Epres-pisztáciás pite
Egy igazi nyári édesség gyümölcsökkel. Nem egy könnyű recept, de ha egy kicsit több időt szánsz rá, nem fogod megbánni. Ha szereted az epret és a pisztáciát, akkor mindenféleképpen próbáld ki ezt a különleges pitét!



Hozzávalók:
A tésztához
1 csipet só
65 g porcukor
250 g finomliszt
150 g hideg vaj
1 db tojássárgája
25 ml habtejszín

A pisztáciakrémhez
100 g pisztácia
100 g cukor
1 csipet só
100 g vaj
1 db tojás
1 közepes szár rebarbara

A cukrászkrémhez
250 ml tej
3 db zöld kardamom
35 g cukor
15 g étkezési keményítő
2 db tojássárgája

Az eperhez
300 g eper
3 cm gyömbér
1 lime-ból nyert lime héja


Tészta

A tésztához a lisztet, porcukrot és a sót egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és alaposan elmorzsoljuk benne.
A tejszínhez hozzáadjuk a tojássárgáját, elkeverjük benne, majd az egészet hozzáadjuk a tésztához, és cipóvá gyúrjuk. Fóliába csomagolva 45 percre a hűtőbe tesszük.
A pitetésztát kinyújtjuk, és kivajazott/kilisztezett formába tesszük. A tetejét villával megszurkáljuk, majd 175 fokos sütőben 10-12 perc alatt elősütjük. Kivesszük, és félretesszük kicsit hűlni.

Pisztáciakrém
A pisztáciát megőröljük, összekeverjük a cukorral és egy csipet sóval, hozzáadjuk a puha vajat és a tojást, majd alaposan elkavarjuk, és betesszük a hűtőbe, amíg kissé megdermed.
A pisztáciás krémet az elősütött pitetésztában elkenjük, a tetejét megszórjuk a feldarabolt rebarbarával, majd sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Cukrászkrém
A tejet egy lábosba öntjük, a kardamomokat a kés lapjával megroppantjuk, hozzáadjuk a tejhez, majd közepes lángon majdnem forrásig melegítjük.
A tojássárgáját elkeverjük a keményítővel és a cukorral, majd folyamatos keverés mellett a tojáshoz adagoljuk a tejet, és alaposan kikeverjük.
Az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Folyamatosan kevergetjük, és amint érezzük, hogy kezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről. A krémmel megkenjük a pite tetejét, majd hagyjuk picit hűlni.

Az epret felvágjuk, összekeverjük a reszelt gyömbérrel és a lime héjával, hagyjuk állni 10 percig, majd a kihűlt pitére halmozzuk.



Kapcsolódó termékek